Istnieje masa przepisów na omlety, które można naprędce przygotować na śniadanie. My proponujemy Ci 4 przepisy, wśród których z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Brakuje Ci rano czasu? Wypróbuj nasz przepis na omlet ekspresowy! Przygotujesz go w niespełna minutę.
Będziesz potrzebować:
Ze składnikami możesz zresztą pofantazjować albo przygotować omlet bez dodatków. Do dzieła!
1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło klarowane.
2. Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep z odrobiną wody i szczyptą soli. Wylej na patelnię i smaż na średnim ogniu.
3. Na połowę ściętego omleta wrzuć drobno posiekaną szynkę i starty ser, a drugą połowę z pomocą łopatki ostrożnie podnieś i przewróć na część z dodatkami.
4. Przełóż omlet na talerz, posyp szczypiorkiem i przyprawami. Podawaj z warzywami.
Jeśli jednak masz rano nieco więcej czasu, wypróbuj ten cudowny omlet. Niektórzy porównują go z lekką pizzą. Ten przepis przychodzi z pomocą, gdy trzeba się porządnie najeść, a czasu nie ma zbyt wiele.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w drobne paseczki, ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój na kawałki, a pomidora w plastry.
2. Chleb opiecz w tosterze i pokrój w nieduże kawałki.
3. Jajka roztrzep, dodaj do nich posiekaną natkę, sól, pieprz i przyprawy do smaku (np. estragon lub tymianek).
4. Rozgrzej patelnię, rozpuść łyżeczkę masła klarowanego i podsmaż na nim cebulę.
5. Po około trzech minutach dodaj paprykę i podsmażaj przez kolejne 3 minuty, a na końcu dorzuć pomidora.
6. Dodaj pokrojony chleb i całość zalej jajkami z szynką. Nakryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu przez 7–8 minut.
7. Posyp omleta startym serem, nakryj patelnię przykrywką i smaż przez kolejne 2–3 minuty. Jedz, póki nie wystygnie!
Do przygotowania tego smacznego omleta będziesz potrzebować tylko 3 składników i 10 minut wolnego czasu. Efekt końcowy zaskoczy Twoje podniebienie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść masło klarowane.
2. Patelnię wyłóż warstwą cienko pokrojonego ziemniaka i podsmażaj go pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.
3. Ziemniaka wyłóż pokrojonym na kawałeczki serkiem topionymi i zalej całość roztrzepanymi jajkami. Dodaj ulubione przyprawy, nakryj patelnię przykrywką i podsmażaj przez kolejne 4–5 minut.
4. Wyłącz gaz, przełóż omleta na talerz i podawaj ze świeżą sałatą lub warzywami.
Ten lekki omlet dosłownie rozpływa się w ustach, a przygotujesz go w 10 minut!
Składniki:
Przygotowanie:
1. Oddziel białko od żółtka. Najlepiej użyć do tego lejka.
2. Białko roztrzep trzepaczką do uzyskania gęstej piany, a żółtka dokładnie wymieszaj z odrobiną soli i ulubionych przypraw. delikatnie połącz je z białkami.
3. Rozpuść masło na patelni. Wlej masę jajeczną i starannie wyrównaj.
4. Patelnię nakryj przykrywką i podsmażaj omleta przez 4 minuty.
5. Odsłoń patelnię, obróć delikatnie omleta. Podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
6. Podawaj z dowolnymi warzywami.
Zdj. główne: nemoelguedes/unsplash.com