Nasze babcie to niewątpliwe mistrzynie mądrego przechowywania żywności. Piętrzące się w piwnicy góry ziemniaków czy jabłek, przetwory z sezonowych owoców zamknięte w słoikach, suszone grzyby yby – ich kreatywność nie miała końca, dlatego porządkując swoją spiżarnię, dobrze zainspirować się starymi sprawdzonymi sposobami. Zapewne, gdyby za ich czasów dostępne były metody pakowania próżniowego i próżniowe zgrzewarki szybko doceniłyby ich funkcjonalność. Jako współczesna pani domu łącz ze sobą zalety starych, sprawdzonych metod i innowacyjnych nowinek technologicznych.
Rosnąca popularność trendu zero waste, czyli świadomego spojrzenia na problem konsumpcjonizmu, skłania nas do szukania alternatywnych sposobów przechowywania żywności. Często zdarza się, że kupujemy za dużo jedzenia, a planowanie zakupów na cały tydzień kończy się wyrzuceniem połowy zawartości lodówki. Dlatego niezwykle ważne są nie tylko mądre zakupy, ale także mądre przechowywanie żywności. Jak więc pakować żywność, żeby nie uległa zepsuciu?
Nie dość, że, korzystając z pakowarki próżniowej, kilkukrotnie wydłużysz przydatność do spożycia dowolnych produktów w Twojej lodówce, to jeszcze zaoszczędzisz miejsce i unikniesz przenikania się zapachów. To niesamowita technologia pozwalająca na przechowanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu, co z czasem przyniesie Ci znaczne oszczędności.
Surowe warzywa przechowywane w lodówce luzem wytrzymają średnio pięć dni, jeśli zapakujesz je próżniowo ich trwałość, wydłuża się aż do dwudziestu dni. Jeśli chodzi o mięso, które zazwyczaj psuje się jako pierwsze, trwałość wołowiny zapakowanej w ten sposób wydłuża się z trzech do ośmiu dni, a wieprzowiny z dwóch do sześciu, czyli aż trzykrotnie! Szukając odpowiedniej pakowarki próżniowej, warto spojrzeć na strony sklepów internetowych skierowanych do gastronomii, takich jak https://gastro-pol.pl/. Profesjonalne urządzenia spełnią swoją funkcję równie dobrze w Twoim domu, a restauracyjna jakość sprawi, że nie będziesz musiała martwić się nietrafionym zakupem.
Szklane pudełka próżniowe pomogą Ci uporządkować chaos w lodówce, jednocześnie wydłużając okres przydatności do spożycia zakupionej żywności. To niezawodna pomoc w planowaniu większych, tygodniowych zakupów. Ograniczenie wizyt w sklepie często wiąże się z mimowolnym ograniczeniem spożycia świeżych warzyw i owoców, ale przecież wcale nie jesteś na to skazana. Dzięki pudełkom próżniowym nie musisz jeść tylko suchych produktów.
System próżniowego zamknięcia pudełek sprawia, że owoce i warzywa jeszcze na wiele dni po zakupie będą świeże i chrupiące. Przydadzą Ci się również, jeśli masz zwyczaj (albo chciałabyś zacząć) przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem. Pudełka próżniowe pomogą Ci zaoszczędzić czas, a jeśli wybierzesz model z silikonowym zamknięciem, dodatkowo zabezpieczysz zawartość przed wylaniem, więc bez problemu zabierzesz lunch ze sobą do pracy.
Dzięki mrożeniu wydłużysz przydatność do spożycia produktu nawet do roku, jeśli mowa o warzywach i owocach i do pół roku, kiedy przechowujesz mięso. Co istotne, raz rozmrożona żywność nie nadaje się do ponownego zamrożenia, dlatego zadbaj o to, żeby mrozić małe porcje, które jesteś w stanie wykorzystać na jeden raz. I właśnie tutaj przydatne okazują się woreczki strunowe, dzięki którym poporcjujesz nie tylko zakupione w sezonie owoce czy większy kawałek mięsa, ale nawet resztki zupy czy sosu!